45001 MEBIR14001 KIR 9001 MIR

Korábban már hírül adtuk, hogy Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. november 19-i ülésén tárgyalta a távhőszolgáltatásról szóló 32/2009 (X.26.) rendelet módosítását. Ennek megvalósítását követően jelentősen változik a részszámlákban a fűtési hődíj mennyisége, melynek számítási módját jelen cikkünkben részletesen bemutatjuk.

Manapság az egyre növekvő energiaárak miatt természetes, hogy a lakóközösségek is megpróbálják fűtési költségeiket csökkenteni. Ennek egyik megoldását sokan elsősorban a lépcsőházi fűtés megszüntetésében, kikapcsolásában látják - de valóban helyes-e ez az elgondolás?

Az Európai Unióban a távfűtés támogatandó technológia, amelynek környezetbarát volta mellett további előnye, hogy ez a technológia a legalkalmasabb a megújuló energiahordozók legkülönfélébb változatainak befogadására és elosztására.

A Studio Metropolitana Kht. a Political Capital Institute-tal közösen felmérést készített a lakótelepek megítéléséről, a lakótelep-rehabilitáció lehetőségeiről. A felmérésből kiderül: a megkérdezett 20-40 éves fiatalok elégedettek a lakótelepek gyermekneveléshez szükséges infrastruktúrális kiépítettségével, s a magas fenntartási költségek mellett alapvetően kényelmesnek találják otthonukat.

Sokaknak talán úgy tűnhet, gyenge marketingfogás a távhő jövőjéről beszélni, hiszen ez a szolgáltatás a lakótelepek fűtési módja, és lakótelepek híján aligha van jövője. A távhő jövőjét azonban nem a jelenleg ellátott épületek minőségéből kellene megközelíteni, hanem az energetikai, pontosabban energiatakarékossági szempontok alapján.